Praktische spiritualiteit voor mensen van deze tijd

Heb jij wel eens aan een ritueel deelgenomen? Rituelen lijken op de achtergrond geraakt in onze maatschappij. Maar in elk leven zijn ze, meer of minder nadrukkelijk, toch aanwezig. Een sinterklaasviering, de kerstboom optuigen, een avondafsluiting, een verjaardagsviering, een begrafenis van een dierbare…

B_rituelen

Rituelen geven ons houvast in het bestaan, omdat zij steeds terugkeren en aantonen wat we belangrijk vinden. Een goed ritueel brengt ons in contact met onszelf, anderen en het leven met alles wat daarbij hoort.

Rituelen geven de mens een plaats in de tijd en op de aarde. Zij werken verbindend tussen mensen, ook van verschillende achtergronden, leeftijden, herkomst. En tegelijkertijd drukken rituelen ook onze eigenheid uit, waardoor we onze identiteit steeds weer van binnen uit bezieling geven.

Rituelen zijn terug van weggeweest. Gelukkig maar. Onze samenleving heeft behoefte aan krachtige rituelen en ceremonies op bepalende momenten.

Je verjaardag: Gewoon een datum die passeert of een verdiepend ritueel moment?

Elk jaar is het weer zover, we naderen de datum waarop we jarig zijn. En elk jaar is daar weer de vraag: doe ik er iets aan of niet? Een feestje geven vinden sommige mensen erg leuk, terwijl anderen er een hekel aan hebben om in het middelpunt te staan. Het organiseren vinden sommigen zo'n gedoe en wie zal je uitnodigen en wie niet.

Het leven verandert voortdurend en is vol van nieuwe ontmoetingen, maar ook rijk aan momenten van afscheid. Afscheid van een oude woonplaats, afsluiting van je loopbaan, afscheid van een dierbare...

Zo'n moment kun je markeren met een ritueel of ceremonie. Daardoor kunnen wij zo bewust mogelijk afscheid nemen en dat helpt ons om verder te gaan.

Persoonlijk

Inritual verzorgt rituelen die eigentijds zijn. Zij sluiten goed aan bij de huidige ontwikkeling van de mens en doen recht aan de mate van individualiteit, die wij hier in het Westen ontplooien. Het is een schitterende opgave om op belangrijke levensmomenten, zoals bijvoorbeeld een huwelijk, zelf woorden, symbolen en beelden te vinden die aansluiten bij de eigen levensbeschouwing en exact datgene uitdrukken, wat jullie met het trouwen willen doen en delen. Dit geeft de ceremonie een persoonlijke invulling.

Gaat u verhuizen of ga je voor het eerst op kamers? Heeft u voor het eerst een huis gekocht of gaan jullie samenwonen? Het kan heel feestelijk zijn om dit moment in te wijden met een housewarming ceremonie.

Jullie hebben elkaar lief en je wilt dat vieren!

Je hebt het voornemen een levensverbintenis te sluiten en je wenst je liefde te bevestigen temidden van hen die jullie dierbaar zijn... Hoe geef je gestalte aan deze bijzondere en vreugdevolle gebeurtenis?

Een speciaal op jullie afgestemd ritueel (ceremonie, viering, feest) kan hiervoor een passende oplossing zijn. Zo kun je op unieke wijze vorm geven wat je belangrijk vindt aan de stap die je samen maakt.

Vier de geboorte van je kindje met een welkomstritueeltje

De komst van een nieuw mens brengt veel met zich mee: ontdekken hoe je de dagelijkse verzorging vormgeeft, gevoelens van verwondering en liefde en dankbaarheid, jezelf als vader of moeder leren kennen..

Bij een welkomstceremonie voor je kind kun je stil staan bij de betekenis die de geboorte van je kind heeft. Hierbij gaan we op zoek naar een  - vaak - eenvoudige, kleinschalige vorm van viering, waarbij je op jouw eigen manier uiting geeft aan de verbondenheid met je kind en de verbondenheid als gezin. Grootouders en peetouders kunnen eventueel hierin betrokken worden.